Sommermøte i Blaker hos Turid Gjærde 22.06.2024

Sommermøte i Blaker hos Turid Gjærde 22.06.2024

Historielaget ble invitert til et innholdsrikt sommermøte i Nittebergveien i Blaker. Turid Gjærde fortalte om det nyrestaurerte stabburet, og åpnet hjemmet sitt for de rundt 20 medlemmene som kom i regnværet. Det ble et usedvanlig fint lørdagsmøte. 

Stabburet fra 1881 var hovedfokus for møtet. Det er i to etasjer og har en spesielt fin ytterdør, fra gamle Blaker kirke, som ble revet i 1881. Døren har lås og beslag fra 1600-tallet, og århundrers historie kommer tett på da. 

Det nyrestaurerte stabburet  Dør fra gamle Blaker kirke

Turid fortalte om sine foreldre, Toralf Gjærde fra Gildeskål, og Helene f. Sætrum fra Alta, som kom til Nitteberg i 1956, om sin oppvekst, og hvordan alt endret seg da faren døde da hun var 14 år. Moren solgte da gården og det meste av jorden, men beholdt det gamle stabburet og to mål hvor hun bygde nytt hus, og flyttet inn der sammen med Turid og sin gamle mor, Signe, som hadde kommet sammen med dem fra Alta til Blaker. 

Stabburet ble etter hvert ganske nedslitt, og Turid ville gjøre noe med det. Med litt økonomisk støtte fra Norsk Kulturarv og Lillestrøm kommune har hun nå fått det til, og for knapt ett år siden var stabburet (eller bua) ferdig restaurert. 

Regnvær Inne på stabburet

Sommermøtet skulle egentlig foregå utendørs i den fine hagen med flott utsikt over Glomma, men det regnet, så alle ble invitert inn i Turids vakre hjem, der bl.a. nydelige billedvever fra hennes kunstneriske mor pryder veggene. 

God bevertning på vakkert servise ble det også. Historielaget bidro med kaffe/te og Annys gode kringle, og Turid hadde bakt smakfulle rømmebrød. 

God bevertning og fint servise Deilige rømmebrød

Gunnar prest (sokneprest Gunnar Sem Kristiansen) var invitert for å lede allsangen, og med nystemt gitar ble det både Kjærlighetsvisa av Halfdan Sivertsen og Blakersangen, skrevet av Bitten Jødahl og Trond Thoreid. Bitten akkompagnerte på nystemt piano.

Fin allsang Bitten akkompagnerte Blaker-sangen

Til slutt fikk vi et artig solonummer av Gunnar. Han har en Skau-gitar, som var veldig populær blant Norges første rockere på 1950-tallet. Og produksjonen av disse gitarene foregikk på Lundermoen, i gitarfabrikken som Oddvar Hasle og Alf Henry Heder startet i 1951. Les mer om gitarhistorien i Sørum-Speilet nr. 1-2020.

Gunnar kjøpte sin gitar på loppemarked i fjor for den beskjedne sum av kr 80,-. Men den er nå pusset opp, stelt og stemt, og spilles på med jevne mellomrom – til stor glede for oss som hørte på. 

Som takk for en flott juni-lørdag, overrakte Randi duftpelargoniaer til Turid og Gunnar.  
Gunnar med fin gitar Tusen takk! 

Riktig god sommer ønskes alle! Og velkommen til nye historielagsmøter! Følg også med i neste Sørum-Speilet. 

Foto: Ingun Orderud