Rusletur fra Fossum til Blaker kirke 8. sept. 2020

Rusletur fra Fossum til Blaker kirke 8. sept. 2020

Publisert av Lillian Mobæk den 12.10.20.

Tirsdag 8. september 2020 arrangerte Historielaget høstens andre rusletur, med 18 deltakere. Frammøte var ved Fossum stasjon utenfor det som engang var avholdslokale, og siden har vært brukt bl.a. til barnepark. Da vi var fulltallige, ruslet vi veien bort til Gran. 

Leif Foss var kveldens kjentmann med hjelp av bl.a. Njål Foss, som driver Gran.

Rusletur i Blaker 8.9.2020

Fra Gran og ned til Åa måtte en virkelig være lokalkjent for å finne igjen den gamle Blakerske Vei, for den var pløyd om til åker. Vi gikk over jordet ned dit den gamle brua hadde vært, men vi måtte følge Åa nesten ned til Fossdammen før vi kom over. Da vi var kommer så langt sprakk skydekket opp, og vi fikk en nydelig kveld.

Vi gikk tilbake langs Åas nordre bredd for å finne igjen gamleveien. På den sida var det beitemark ned til vannet og ganske så idyllisk. Vi møtte en flokk med kviger som virket som de satte pris på litt selskap. 
 
Der hvor den gamle brua en gang hadde vært, var det nå bare noen påler som hadde fungert som brufester. På Blakersida var det fortsatt mulig å se faret etter veien, det gikk en ganske så bratt bakke opp til Værhaugstubben. Der lå Blakers første aldershjem, prata litt om det. På den tida var det bare de som ikke hadde familie til å pleie seg som kom dit, og det ble da nærmest regnet som en fattigstue.
 
Derfra gikk vi på en grusvei langs jordekanten bort til Fossgårdene. Turens avslutning var ved Blaker kirke, kom fram dit akkurat da sola gikk ned.

Se flere bilder fra den fine turen her.

Tekst og foto: Ingun Orderud