Hyggelig Olsok-kveld på Vølneberg 29. juli 2020

Hyggelig Olsok-kveld på Vølneberg 29. juli 2020

Publisert av Lillian Mobæk den 13.10.20.

Tradisjonen tro ble det også i år Olsok-arrangement på Vølneberg, men i enklere former enn tidligere pga. koronaen. Blaker og Sørum Historielag og Sørum Bygdekvinnelag sto for arrangementet, med kaffesalg og utlodning. Og de som kom, hadde med seg egen stol og mat. 
Været så ikke lovende ut med pøsende regnvær hele dagen, men ved 17-tiden lysnet det opp, og før kl. 18 skinte sola, så Vølneberg kunne vise seg fra sin beste side. Gamleskolen, som Historielaget overtok i 1985, var åpen for omvisning for interesserte.

Kari Tveit Mjønerud fra Bygdekvinnelaget ønsket velkommen, og fikk notert alle fremmøtte iht. smittevernreglene. Og Elin Mørk sørget for at Historielagets gjestebok fikk alle navn innskrevet. 

Til utlodning var det flotte gevinster, som Blaker og Sørum Historielag v/Elin hadde fått skaffet; to lekre fruktkurver fra Kiwi og Extra, og gavekort på et godt måltid på Kroa. 

Et tyvetalls Olsok-interesserte møtte fram for å markere dagen, og ha en hyggelig pratestund med venner og kjente, både sørumsokninger og ullsokninger. Og som avslutning ble det trukket tre lykkelige vinnere av de flotte gevinstene.

Olsok på Vølneberg 2020
 
Hvorfor feirer vi 29. juli?
Denne dagen er til ære for Olav den hellige, Olav Haraldsson, som døde på Stiklestad 29. juli 1030, 35 år gammel. Han var blitt kristen i 1014, og ønsket å kristne Norge. Han var oldebarn av Harald Hårfagre, noe som ga han rett til Norges trone. Snorre Sturlasson har skrevet sagaen om Olav den hellige, og forteller om overnaturlige hendelser både på slagstedet og senere. Olav ble erklært som martyr og helgen kun ett år etter sin død. 

Olsok var før reformasjonen en av de viktigste helgenfester, og ble pga. Olavs posisjon i Norges historie også senere beholdt som nasjonal festdag. Dagen feires med spel og festdager rundt omkring i landet, og mange pilegrimsvandringer.

Nidarosdomen er Olav den helliges gravkirke, pilegrimsmål, signingskirke og Norges nasjonalhelligdom. 

29. juli har siden 1930 vært offisiell flaggdag i Norge, og er markert med olavsøks på primstaven. Olavsøksen er også i Den norske kirkes logo.