Fortellerkveld om dialektboka «Da – men itte nå»

Fortellerkveld om dialektboka «Da – men itte nå»

Publisert av Lillian Mobæk den 20.02.22. Oppdatert 26.03.22.

Rett før jul ble Blaker og Sørum Historielags bok om Blaker-dialekta utgitt. Mange års innsamling av dialektord og uttrykk kunne endelig presenteres mellom to permer. Torsdag 17. februar var det fortellerkveld på BesteFarHuset i Blaker, der boka ble nærmere presentert. Og Kåre Bøhler ble æresmedlem. 🤗💐👍


Etter flere populære dialektkvelder på BesteFarHuset i Blaker, og særlig den siste i 2019, der mange ihuga dialektvenner møtte fram, ble det mer fart i arbeidet med virkelig å få dokumentert Blaker-dialekta i ei håndfast bok. 

Redaksjonskomitéen for bokprosjektet har bestått av Kjell Bråthen, Kåre Bøhler, Steinar Dalbakk, Kjell Kurland, Odd Roar Stenby, og Jon Wiik, som har vært primus motor, og de har hatt skrivebase i jakthytta på Tømte gård i Blaker. Anders Henriksen har ordnet med passende bilder fra Sørum Fotosamling, og Anne-Marie Lund og Astrid Husmo har bidratt med mange gode historier. Styrk Profil i Lørenfallet har stått for produksjonen av boka. Elin Mørk, leder i Historielaget, og som bodde i Blaker i oppveksten, har sjølsagt også bidratt.  

Kara i redaksjonskomitéen har fønni fram gode ord og uttrykk fra bygda, og småhistorier til å humre godt over. Jon har fått satt det hele sammen til ei spennende og rikt illustrert bok på 150 sider. Boka kom litt seint fra trykkeriet før jul, men tidsnok til at det ble mange fine dialektjulegaver, og salget har gått over all forventning. Boka kan bl.a. kjøpes på BesteFarHuset, Joker’n på Hellene og Norli på Sørumsand. Pris kr 300,-.  

Del 1 av boka er en langt fra komplett samling ord og uttrykk fra Blaker-dialekta. Den er basert på egen kunnskap hos medlemmene i redaksjonskomitéen, og innspill fra lokalbefolkningen, og er altså ingen fullstendig «ordliste».

Del 2 består av en lett blanding av fortellinger fra dagliglivet i bygda i tidligere tider, anekdoter og muntre historier, samt litt lokal historie. Men dette er ikke noen fullstendig Blaker-historie, for den er allerede inngående beskrevet i Sørum Bygdebok, bind 6 - Søndre del av Blaker, og bind 7 - Nordre del av Blaker.  

Fortellerkveld på BesteFarHuset 17. februar
Det ble litt knapp tid før jul til å promotere boka, og ikke tid til lanseringsfest, så da arrangerte Historielaget en fortellerkveld 17. februar. Der var boka og dialekta hovedfokus, med kaffe & te og god kringle attåt. Elin Mørk ønsket velkommen, Jon Wiik ledet kvelden, og Odd Roar Stenby med flere bidro med mange fine historier. Det vart en morosam kvell, med et utall gode ord og dialektuttrykk fra Blaker og rundtomkring. 
       
Æresmedlemskap

Ekstra artig var det at styret i Blaker og Sørum Historielag v/leder Elin Mørk benyttet anledningen til å gi Kåre Alfred Johansen Bøhler æresmedlemskap i laget, hvor han har vært med i mer enn et halvt århundre, og gjort en stor innsats på så mange områder. Gratulerer!

Leder Elin Mørk og æresmedlem Kåre Bøhler  Jon Wiik forteller om bokarbeidet


Artikkel i Indre Akershus Blad
19. januar 2022 hadde avisen en fin artikkel om dialektboka, som vi har fått tillatelse til å vise her.  Se artikkel.