Filmkveld på Frogner

Filmkveld på Frogner

Publisert av Lillian Mobæk den 01.07.24.
Den 23. mai 2024 inviterte historielaget medlemmer og andre interesserte til filmkveld litt utenom det vanlige på Frogner skole og kultursenter.

Tekst og foto: Randi Fjørstad

40 interesserte møtte for å se den første av fire planlagte filmer om lokal historie i Sørum, Fet og Skedsmo. Denne første filmen varte en drøy halvtime. Den tok oss med på en reise tilbake til istiden og frem til 1500-tallet. Storslåtte bilder, med godt tonefølge og informasjon om historiske steder i alle de tre tidligere kommunene, gjorde halvtimen til en fin og interessant opplevelse.
Filmkveld på Frogner 23.05.2024  Filmkveld på Frogner 23.05.2024
Produsent av filmen er VISYN, en kulturstiftelse som har som mål å forsterke følelsen av identitet, tilhørighet og trivsel i den nye storkommunen Lillestrøm. Planen er altså å lage 4 halvtimes lange filmer om fortid, nåtid og felles fremtid i Lillestrøm.

Sammenslåingen av kommunene Sørum, Fet og Skedsmo i 2020 gjorde Lillestrøm kommune til en av landets største kommuner med nær 90 000 innbyggere. Det er fort gjort å føle seg fremmedgjort i den nye storkommunen. Historielaget har tro på at man gjennom formidling av lokalsamfunnets historie, og ved å dele noen visjoner om fremtiden, kan forsterke følelsen av identitet, tilhørighet og trivsel.

Den neste filmen skal ta for seg perioden 1500 - 1814. VISYN ønsket derfor respons fra kinopublikumet, både om den filmen som nå er ferdig og den som er under planlegging. Det ble etter fremvisningen servert kaffe og kringle v/Frogner Sanitetsforening, og praten gikk livlig rundt alle bord.

Og jeg tror ikke VISYN ble skuffet over responsen og ideene. Publikumet engasjerte seg, og sendte med mange gode innspill til det videre filmarbeidet. Innspillene dekket både historiske steder og bygninger det er viktig å vise fra alle de tre tidligere kommunene, og også hvilke temaer det er viktig å belyse.

Historielaget følger prosessen, ser frem til neste film med spenning, og ønsker VISYN lykke til med dette store og viktige prosjektet.