80 år med fred - 8. mai 2025

Publisert av Lillian Mobæk den 10.05.25.

Blaker og Sørum Historielag har siden 2011 lagt ned blomster ved minnesmerkene i bygda på frigjørings- og veterandagen 8. mai. Det er viktig å markere denne dagen, særlig i disse tider med stadig mer uroligheter og kriger i verden.

Blomstermarkeringene er mulig takket være Borger Hansens fond, som forvaltes av Historielaget. Kåre Petter Hansen, donators sønn, er med i 8. mai-komitéen, som nå består av Historielagets leder Per Stykket, Dag-Einar Hellerud og Halvard Evensen Merlid.

SØRUM KIRKE
Dagen starter ved Sørum kirke kl. 10:00, og mange deltok i år. Per Stykket ønsket velkommen, og leste de 8 navnene på steinen. Dette minnesmerket ble tillatt reist i 1941, og hadde da bare de to første navnene Arthur Olsen Julton (1903-40), og Halvard Merlid (1916-40) inngravert. På steinen står det «Til minne om våre soldater som falt i kampen for fedrelandet», og de 6 andre navnene ble inngravert i 1947: Thorleif Leonard Andresen (1908-42), Gunnar Gundersen (1917-44), Erling Georg Foss (1904-43), Simon Gabriel Watterud (1922-42), Ole Larsen (1888-1940) og Rolf Halfdan Eid (1902-43). På baksiden står det «Reist av bygdefolk i dyp takknemlighet.»

Halvard Evensen Merlid la ned blomster, og hedret sin onkels minne. Toril Andresen, Thorleif Andresens barnebarn, deltok også, og hadde mye å fortelle. Hun fikk aldri møtt sin farfar. Til slutt sang vi «Ja, vi elsker».

Halvard Evensen Merlid og Per Stykket  Halvard Evensen Merlid og Toril Andresen  Minnesmerket ved Sørum kirke 


BLAKER KIRKE
Den flotte bautaen ble reist av ungdommen i Blaker, og avduket i 1946. På steinen står tre navn: Trond Olav Bjerke f. 1912, Jomar Sigurd Nybø f. 1917, begge falt ved Rustad i Vinger 17. april 1940, og Olav Sørnes f. 1919, fengslet 1942, død i Neuengamme 9. mars 1945. Nederst er inngravert «Vi minnes dere med stolthet og takk». Inskripsjonen er litt vanskelig å lese nå.

Per Stykket leste navnene, Dag-Einar Hellerud la ned blomstene, og vi sang nasjonalsangen. Det kom mange til denne markeringen også, bl.a. familie til Olav Sørnes.
Dag-Einar Hellerud g Per Stykket  Mange deltok


BLAKER SKANSE
Minnesmerket her ble reist av Statens Husflidsskole til minne om 8 tidligere elever ved skolen, og avduket i 1948, med følgende navn: Olav Bjerke, Olav Sørnes, Peder Hakvik, Arne Grøtterud, Ola Jacob Bjanes, Ingvald Fjeldberg, Gunnar Gundersen, Karl Fleischer. Nederst står det «Ga livet sitt i frihetskamp 1940-45».  Steinen ble restaurert i 2024.

Det kom flere hit også. Per Stykket leste navnene, Dag-Einar la ned blomster, og vi sang «Ja, vi elsker».

Dag-Einar Hellerud og Per Stykket  Mange var med på Skansen


BAUTA: På kvelden hadde Romeriksspillene premiere på «BAUTA», som vises flere dager. Ingun Orderud skrev litt om forestillingen på Facebook: Minneverdig kveld på Skansen, på selve frigjøringsdagen 8. mai. Alt Romeriksspillene viser fram er verdt å se, og 8. mai fikk vi et glimt av dagligliv og motstandskamp i Blaker under krigen. Det begynner å bli en stund siden, så det er på tide å få fram slike historier.

FROGNER KIRKE
Minnesmerket på Frogner hedrer Knut Karstein Tornaas (1909-45). Han var aktiv motstandsmann, ble arrestert i mars 1943, kom til Møllergaten 19, så Grini, deretter Natzweiler NN-leir, og til slutt Dachau, hvor han døde av tyfus, bare tre uker før de hvite bussene kom. Knut Karstein og Sigrid Aasa giftet seg i 1940, og fikk i 1941 datteren Jorunn (g. Hattrem). I mai 1943 ble sønnen Knut født. Familien prøvde å få besøkt Knut Karstein i fengselet, men ble bryskt avvist, så faren fikk aldri sett sin sønn. Dette minnesmerket er reist med statlige midler, med så strenge krav til inskripsjon, at Sigrid ikke fikk sitt navn på steinen. Hun fikk da et tilsvarende gravminne ved siden av sin mann.

Frogner hadde egen 8. mai-feiring i år, kirken er 100 år og nyoppusset, og det ble feiret med musikk, foredrag og bevertning på kvelden. Det var stor oppslutning om arrangementet i det fine været.  

Georgy Kalmykov spilte vakker musikk på trombone ved graven til Knut Karstein Tornaas, før og etter at Per Stykket la ned blomster fra Historielaget. Sønnen Knut Tornaas sa også noen ord.

Georgy Kalmykov spiller  Per Stykket sier noen ord  Knut Tornaas minnes  Gravminnene til Knut og Sigrid Tornaas

Mange kom til Frogner  Mange deltok

Deretter gikk alle inn i kirken, hvor sokneprest Maylen Nupen ønsket velkommen. Tor B. Jørgensen holdt et interessant foredrag om «Presteskapets krigsmotstand», og Asbjørn Langeland fortalte om «Fred, frihet og festdager – mai 1945», med mange klipp fra lokalavisene i mai 1945. Begge foredragene var veldig bra, med mye nytt å lære for de fleste. Flere fedrelandssanger sang vi også, med Georgy Kalmykov ved orgelet.

Tor B. Jørgensen og Asbjørn Langeland fikk stor takk og blomster fra Berit Daae i arrangementskomitéen. Og så var det servering av kringle, kaffe og saft, og mye hyggelig prat.

Berit Daae har takket Tor B. Jørgensen og Asbjørn Langeland

En flott markering av 8. mai!