Flott vær og koselig olsok-kveld på Vølneberg

Flott vær og koselig olsok-kveld på Vølneberg

Publisert av Lillian Mobæk den 31.07.22.

Det ble et veldig hyggelig olsok-arrangement på Vølneberg 29. juli 2022, i strålende vær, og da er det ingen steder som slår Vølneberg, med sin vide utsikt ut over mange prestegjeld. Tradisjonen tro var det Blaker og Sørum Historielag og Sørum Bygdekvinnelag som arrangerte, med rømmegrøt, kaker, kaffe og utlodning. I år var det også natursti.

Foto: Bildet over Ingun Orderud

Olsok på Vølneberg, med flagget til topps, har blitt en fast tradisjon gjennom mange år, og det er alltid fint å treffe venner og kjente som en ikke ser så ofte. Med så flott vær som denne gang, blir jo kvelden enda bedre, og det ble etter hvert 50 fremmøtte og en trivelig hund. Mange sterke karer hadde satt fram både bord og krakker, og noen hadde også med sine egne stoler.

Elin Mørk, leder i Blaker og Sørum Historielag, og Kari Tveit Mjønerud, leder i Sørum Bygdekvinnelag, ønsket velkommen, og orienterte om kveldens opplegg, med én pris som inkluderte både rømmegrøt, en kake og kaffe. Mer kunne selvsagt kjøpes. 

Elin og Kari ønsker velkommen. Foto: Ingun Orderud

Rømmegrøten er klar. Foto: Lillian Mobæk

Det er servert. :) Foto: Lillian Mobæk

Naturstien var et artig innslag, med 10 poster plassert rundt omkring på skoleområdet. Spørsmålene var for barneskolen, men passet meget bra for oss på «olsok-skolen» også. Totalt antall oppnåelige poeng var 20, ingen klarte alle, men Marianne Ødegård vant med 19 poeng, og fikk overrakt en fin blomst av Elin Mørk. Og alle som deltok, fikk premier fra Blaker Sparebank. 😀

Hyggelig prat var det rundt alle bord, og innskriving i «gjesteboka» var obligatorisk. Quiz og sang blir det til neste år.  

Til utlodning
var det flotte gevinster, som Blaker og Sørum Historielag v/Elin hadde skaffet; bl.a. tre lekre fruktkurver, bøker, en sekk ved, og flere gavekort. Og det ble en morsom trekning, med én vinner av to fruktkurver, og vedsekk til én uten ovn. 

Mange fine gevinster. Foto: Lillian Mobæk

Været holdt seg fint, var tidvis noen truende mørke skyer, men de blåste bort, så det ble en flott kveld i solnedgangen. 

SE FLERE OLSOK-BILDER HER

Hvorfor feires olsok 29. juli?
Denne dagen er til ære for Olav den hellige, Olav Haraldsson, som døde på Stiklestad 29. juli 1030, 35 år gammel. Han var blitt kristen i 1014, og historien forteller at han ønsket å kristne Norge. Han var oldebarn av Harald Hårfagre, noe som ga han rett til Norges trone. Snorre Sturlasson har skrevet sagaen om Olav den hellige, og om overnaturlige hendelser både på slagstedet og senere. Olav ble erklært som martyr og helgen ett år etter sin død. 

Olsok var før reformasjonen en av de viktigste helgenfester, og ble pga. Olavs posisjon i Norges historie også senere beholdt som nasjonal festdag. Dagen feires med spel, festdager, markeringer og pilegrimsvandringer mange steder rundt omkring i landet. 

Nidarosdomen er Olav den helliges gravkirke, signingskirke, Norges nasjonalhelligdom og et viktig mål for dem som går pilegrimsvandring. 
29. juli har siden 1930 vært offisiell flaggdag i Norge, og på primstaven er dagen markert med olavsøks, som også er i den norske kirkes logo.


Tekst: Lillian Mobæk