Fin Olsok-kveld på Vølneberg 29. juli 2021

Fin Olsok-kveld på Vølneberg 29. juli 2021

Publisert av Lillian Mobæk den 02.08.21.

Det ble igjen et fint Olsok-arrangement på Vølneberg, til tross for både regnvær og korona. Blaker og Sørum Historielag og Sørum Bygdekvinnelag sto, som tidligere år, for arrangementet - med rømmegrøt, kaker, kaffe og utlodning. 

Været så ikke lovende ut med regnvær hele dagen, og dette fortsatte også utover kvelden, så da ble det inne-arrangement på storskolen. Det ble en veldig hyggelig kveld, med god rømmegrøt og saft, mange gode kaker og kaffe. Og spesielt hyggelig var det å snakke med kjente som en ikke har sett på svært lang tid. 

Utpå kvelden lysnet det opp, så Vølneberg igjen kunne vise seg fra godsida. Gamleskolen, som Historielaget overtok i 1985, var også åpen for omvisning for interesserte.

Alle skrev seg inn i «gjesteboka», så her var det full kontroll på hvem som var til stede, iht. smittevernreglene. 

Kari Tveit Mjønerud, leder i Sørum Bygdekvinnelag og Elin Mørk, leder i Blaker og Sørum Historielag, ønsket velkommen, og orienterte litt om kveldens opplegg, med én pris som inkluderte både rømmegrøt, kaker og kaffe. 

Kari og Elin

26 møtte fram for å markere dagen, og ha en hyggelig pratestund med venner og kjente.

Til utlodning var det flotte gevinster, som Blaker og Sørum Historielag v/Elin hadde skaffet; to lekre fruktkurver fra Kiwi og Extra, og fine bøker fra Historielaget. Og som avslutning ble det mange fornøyde vinnere av de fine gevinstene.

Hyggelig prat   Manneprat

Bygdekvinnelaget og Historielaget ordner opp   Hyggelig samvær

Trivelig kveld   Fine gevinster

 
Hvorfor feirer vi 29. juli?
Denne dagen er til ære for Olav den hellige, Olav Haraldsson, som døde på Stiklestad 29. juli 1030, 35 år gammel. Han var blitt kristen i 1014, og ønsket å kristne Norge. Han var oldebarn av Harald Hårfagre, noe som ga han rett til Norges trone. Snorre Sturlasson har skrevet sagaen om Olav den hellige, og forteller om overnaturlige hendelser både på slagstedet og senere. Olav ble erklært som martyr og helgen ett år etter sin død. 

Olsok var før reformasjonen en av de viktigste helgenfester, og ble pga. Olavs posisjon i Norges historie også senere beholdt som nasjonal festdag. Dagen feires med spel, festdager, markeringer og pilegrimsvandringer mange steder rundt omkring i landet. 

Nidarosdomen er Olav den helliges gravkirke, signingskirke, Norges nasjonalhelligdom og et viktig mål for dem som går pilegrimsvandring. 

29. juli har siden 1930 vært offisiell flaggdag i Norge, og er markert med olavsøks på primstaven. Olavsøksen er også i Den norske kirkes logo. 

DNK - logo